Czy nadmiar sodu w organizmie jest groźny?
Oczywiście, że tak. Sód jest makroelementem, który pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka, między innymi reguluje gospodarkę wodną na poziomie komórkowym. Sód razem z potasem dba o równowagę elektrolityczną, a z chlorem i potasem o równowagę kwasowo-zasadową. Umożliwia transportowanie składników odżywczych do wewnątrz komórek, pomaga w przenoszeniu impulsów elektrycznych i spełnia wiele innych funkcji.
Wydawać by się mogło, że potrzebujemy soli, a im więcej, tym lepiej. Niestety nie. Nadmiar sodu prowadzi do zaburzeń pracy serca i rozwoju nadciśnienia. Stąd prosta droga do udaru mózgu lub zawału serca i zgonu. Nadmiar sodu jest o tyle groźny, że bywa trudny do opanowania. Sód dostarczany jest organizmowi w soli kuchennej, której współcześnie spożywamy dużo. Sól jest stosowana do konserwacji wielu przetworzonych produktów, których spożycie wzrasta, stąd problem robi się powszechny.